Therapiedag 3 , 4 & 5

Therapiedag 3

 

Vanmorgen was Isabel opnieuw om 5.40 uur wakker. Nog even met haar tablet in bed filmpjes gekeken, maar al gauw wou ze eruit. Om de rest niet wakker te maken , hier maar gehoor aan gegeven. Gauw de medicatie maar gegeven voordat ze aan zou geven dat ze zin aan eten had.

En ja hoor, krap een half uur na de medicatie gaf ze aan dat ze eten wilde. Dus maar een boterham gesmeerd met pindakaas en een beker yoghidrink. Deze waren in rap tempo op en toen was het goed. 

Rond 9.00 uur was iedereen uit bed en zaten we met z'n allen aan het ontbijt. Hierna gingen de mannen een paar boodschappen halen en bleven de dames bij het huisje. 

We merkten bij Isabel al wel een beetje spanning en vermoeidheid. Dit blijkt rond de 3e of 4e dag van de therapie vaker voor te komen. Nou , dat hebben we geweten.......ineens veranderde het rustige gedrag van Isabel in een hysterische huilbui die maar niet over leek te gaan. We konden haar ook niet tot rust krijgen en als je al in de buurt kwam, was je de pineut. Af en toe zocht ze toenadering, maar al gauw merkten we dat dit ook voor haar niet het gewenste resultaat was. Dus maar uit laten razen. Het duurde ruim 2,5 uur voordat Isabel weer rustig en aanspreekbaar was. Toen ze de mannen ontdekte kreeg ze de rust weer terug. Inmiddels was het tijd voor de lunch. Samen lekker gegeten en toen moesten we nog opschieten om op tijd bij de therapie te zijn. Isabel liep iets te snel, waardoor ze struikelde. Gelukkig geen wondjes, dus in de auto op weg naar het therapiecentrum.

Daar aangekomen stonden de therapeut en de assistente al klaar. 

In overleg met de therapeut hebben we de vorige dag besloten dat Isabel vanaf de parkeerplaats naar het CDTC lopend zou komen, in plaats van met de rolstoel.

Dat deed ze super goed. Dit doen we ook omdat lopen met een hernia beter is dan zitten in de stoel.

Het laatste stukje konden we haar zelfs aansporen tot een stukje rennen. Ze ging gelijk met Patrick en Britt mee naar binnen voor het halfuurtje oefeningen. Daarna kwamen ze naar buiten. Isabel had haar wetsuit al aan. 

Nadat de therapeut omgekleed was gingen ze naar het dock. Vandaag was het voor Thom ook Dockdag. Dit houdt in dat de broer/zus van de deelnemer mee mag naar het dock om te kijken hoe het er tijdens de therapie aan toe gaat. Eenmaal op het dock hoorden we al wat geluiden van ongenoegen van de kant van Isabel. De therapeut vertelde rustig wat ze stap voor stap gingen doen. En toen het water in. Hier sloeg het gedrag van Isabel volledig om naar de huilbui die we vanmorgen ook al hadden gezien van haar. Gelukkig is de therapeut heel wat gewend en deed hij zijn best om het gedrag van Isabel om te buigen. Maar na een kleine 10 minuten van krijsen, huilen schoppen en slaan, gingen ze weer op de kant. Inmiddels was Thom al van het dock af, om te kijken of Isabel daar rustiger van werd. Met z'n tweeën probeerden de therapeut en de assistente, Isabel tot rust te krijgen door druk op haar lichaam te geven. Helaas gaf ook dit niet het gewenste resultaat en werd besloten deze sessie te beëindigen. Daarna moest er nog gedoucht worden en de kleren weer aan. Ook dit ging niet zoals normaal, dus Isabel maar genegeerd en laten uitrazen. Na 5 minuten kwam eindelijk de rust terug en konden ze haar douchen en aankleden. Toen Isabel ons weer in zicht kreeg, zagen we langzaam de ontspanning in haar gezicht weer terug komen. Samen met Patrick en Britt hebben we deze sessie doorgesproken en wat we eventueel kunnen doen met dit gedrag. We kwamen samen tot de conclusie dat we haar dan het beste kunnen negeren en uit laten razen. Ook dachten we dat de vermoeidheid en het verstoorde ritme het grootst van invloed waren op Isabel haar gedrag. 

Dus met z'n allen weer terug in de auto naar ons huisje en daar Isabel zoveel mogelijk met rust gelaten. 

Uiteindelijk heeft ze aan het eind van de middag nog even in het zwembad bij het huisje gespeeld en gespetterd. Tijdens het eten konden we zien dat ze een vermoeide blik in haar ogen had, maar ze moest nog even volhouden tot bedtijd. Na het eten maar een paar spelletjes kaarten gedaan en Isabel mocht mama hiermee helpen. Dit maakte dat ze het heeft volgehouden tot 20.15 uur. Daarna wassen, pyjama aan en lekker gaan slapen.

 

Therapiedag 4

 

Vanmorgen om iets over half 6 hoorden we al weer geluid uit Isabel haar kamer komen. Eerst maar de tablet met filmpjes aangeboden en hiermee heeft ze tot 6 uur in bed gelegen. Daarna hoorden we haar weer. Bleek dat ze een vieze luier had. Dus verschoond, en ja hoor ....... toen wou de dame uit bed. Dus stilletjes samen met mama naar de woonkamer, om de rest nog een paar uurtjes slaap te gunnen. Ze gaf gelijk al aan te willen eten. Gezegd dat ze eerst haar medicatie en een beker drinken kreeg en dat we gingen eten als iedereen wakker was . Dat accepteerde ze prima. 

na een kwartiertje toch nog weer in bed. Helaas wou ze niet slapen, maar al liggend met de tablet filmpjes gekeken. En dan rust je in elk geval nog iets. Om kwart voor 8 vond ze het welletjes en wilde ze echt uit bed. Samen met papa eruit en zich vermaakt met spelen en tv kijken tot de rest ook wakker was. 

Samen ontbeten en alles opgeruimd. Daarna samen met Thom en Daniek een rondje gewandeld in de buurt.

Bij thuiskomst nog even gespeeld en al gauw was het tijd om een broodje te gaan eten. Want je kan natuurlijk niet met een lege maag aan de therapie beginnen.

Nadat het eten klaar was en iedereen mee hielp de boel opruimen , konden we op weg naar de therapie.

We waren erg benieuwd hoe ze vandaag zou reageren , mede door het gedrag van gisteren. 

Toen ze de Patrick en Britt zag, zwaaide ze. Even verteld hoe de dag gisteren verder was verlopen en toen was het tijd om aan de slag te gaan. Toen ik de tas van Isabel op de grond zette, pakte ze hem zelf op en nam hem mee naar de therapiekamer. Knap van haar, want hij was best zwaar om te dragen. 

Vandaag keek de logopediste ook mee tijdens het eerste half uur, om te kijken wat ze al met haar spraakcomputer kan en waar nog wat uit te halen valt. Daarna hebben ze met Isabel een soort druktherapie met haar gedaan. Elk lichaamsdeel kreeg de aandacht en werd druk op uitgeoefend. Ze hebben eerst een verzwaringsdeken geprobeerd, maar dat vond Isabel niet wat, dus werd er met de handen druk gegeven aan haar voeten, benen, armen, romp en hoofd. Dit liet ze gewillig toe en leek het ook prettig te vinden. 

Na een half uur kwamen ze naar buiten en was het tijd om naar het dock te gaan. Maar eerst moesten alle benodigdheden hiervoor nog op gehaald worden. Thom mocht vandaag in de herhaling mee voor de dockdag, omdat de therapie gisteren geen succes was. Isabel vond dit prima en samen liepen ze naar het dock. Daar aangekomen mocht Isabel naast de therapeut op het dock zitten en werd er uitgelegd wat ze gingen doen. Daarna het water in. Even was het spannend......zou ze weer gaan huilen en krijsen of ging het dit keer weer goed. 

Je zag aan haar dat ze eerst nog wat gespannen in het water lag, maar al gauw ontspande ze en werd het gelukkig een goede therapie sessie.

Thom mocht ondertussen de dolfijn opdrachten geven naar Isabel toe en natuurlijk een kus geven op de snuit van de dolfijn.

Op het einde mocht de rest van het gezin wat dichter bij komen om mee te kijken , maar dat bleek voor Isabel toch teveel. Weer begon ze te huilen en besloten Daniek, Wouter en ik (Marjel) terug te lopen naar de plek waar we eerder zaten. Nadat ze door had dat wij weer weg waren , werd ze wat rustiger. Dus op het dock en nog nasnikkend werd er druk op haar lichaam gegeven door de assistente, zodat ze weer rustiger werd. Toen ze zag dat de therapeut uit het water kwam, was het goed en huilde ze ook niet meer.

Daarna nog het ritueel van douchen en aankleden. En toen nog evalueren met elkaar. Duidelijk was al dat het vandaag gelukkig weer beter ging. En met de spraakcomputer kunnen we aan de slag. Samen met Isabel proberen aan te leren dat ze een knop 1x aantikt i.p.v. 3 of 4 keer. Kan ze het niet alleen dan pakken wij haar vinger en drukken samen met haar op de desbetreffende knop. Mooie uitdaging. Het advies was ook, de spraakcomputer overal meenemen zodat ze nog beter leert om hier mee om te gaan. Kortom een enerverende , maar goede therapiesessie. Hierna gingen we met de auto terug naar ons huisje. Onderweg even bij een plaatselijke fruitwagen een lekkere vers gemaakte smoothie gekocht, want die hadden we allemaal wel verdiend.

En zo zijn we al weer een week op dit mooie maar warme eiland. 

Straks lekker een hapje eten met elkaar en dan gaan we de avond al weer in. 

De dagen vliegen hier voorbij.

 

Therapiedag 5

 

Ook vanmorgen was Isabel weer vroeg wakker.......het lijkt er nu op dat ze dit ritme aanhoudt. 's Avonds rond half 9 in bed en 's morgens om half 6 wakker. Wel wat minder voor papa en mama, maar ach......we zijn het gewend !

Nog even met de tablet in bed gelegen tot 6.00 uur en toen uit bed. Rond 7 uur wisseling van de wacht , mama in bed.....papa er uit. Wel heeft ze het wachten met eten volgehouden tot 9.00 uur. Samen ontbijten wordt een ritueel. Na het eten de boel opruimen en daarna ging mama , Thom en Daniek wegbrengen naar het siblings programma. Ondertussen bleef Isabel bij papa. Toen mama thuis kwam, was Isabel met de trein aan het spelen en ondertussen tv kijken.

Rond de middag samen de tafel gedekt en om 12.15 uur zat iedereen weer gezellig aan tafel. Thom en Daniek hadden tijdens het programma gesnorkeld. Jammer genoeg was het water troebel, waardoor ze weinig vissen hebben kunnen spotten. 

Na het eten ging Isabel samen met papa en mama naar de therapie. 

Voordat we aankwamen bij het therapie centrum , wees Isabel de weg al aan waar we heen moesten. Ze kent de route al goed. De auto geparkeerd en met z'n 3-en naar de de ingang gelopen. Daar aangekomen waren we er eerder dan de Patrick en Britt. Dus even wachten op de bank buiten......wat geen straf is met dit mooie weer !

Even later kwamen ze er aan en ging Isabel met hen mee. Zelf natuurlijk de tas dragen. 

Ondertussen gingen papa en mama de reservering plaatsen voor de boot. Hier gaan we maandag tegen de avond aan, mee het water op om naar de zonsondergang te kijken. 

Toen we dit geregeld hadden , was het wachten totdat Isabel naar buiten kwam voor de sessie in het water. Wij zaten dit keer op een andere plek. Isabel had helemaal niet door dat we daar zaten en liep netjes met de therapeut en de assistente mee.

Wouter en ik (Marjel) gingen daarna naar de kijkplek voor ouders. Van hieruit kan je zien wat je kind tijdens de sessie in het water doet. 

Ik was iets dichterbij gaan staan , waar we beter foto's konden maken. Totdat Isabel in de gaten kreeg dat ik daar stond. Ze zwaaide en dat was voor Wouter en mij het moment om een andere plek op te zoeken waar we haar konden observeren. Dit hebben we gedaan, zodat Isabel niet afgeleid wordt van waar ze mee bezig is.

Vandaag heeft ze de dolfijn een kusje gegeven......wat een prachtig moment om te zien. Gelukkig konden we dit ook vastleggen op de camera !

Na ruim een half uur in het water, en nog eventjes een oefening op het dock, was het al weer tijd om te douchen en aan te kleden. 

Daarna kwam vrolijk naar ons toe. Samen met Patrick en Britt de sessie van vandaag nog doorgenomen.

 

Allemaal zeer tevreden met het resultaat van vandaag.......in de oefenruimte weer de oefening met druktherapie gedaan. Ook een soort klok met kleurtjes gebruikt om aan te geven hoe lang een oefening duurt. Dit gaf Isabel duidelijkheid. Wat mooi om te horen dat zo iets ook voor haar werkt. Ze zijn ook nog bezig geweest met prikkelverwerking. Dit doen door middel van vibraties over de armen, benen en aan het hoofd. Isabel pakte zelfs het apparaat , om deze vervolgens naar haar hoofd te brengen en te voelen wat er gebeurde. Een mooie stap in de goede richting dus.

De watersessie ging vandaag ook heel erg goed. We zien dat ze de dolfijn steeds meer accepteert. Ze aait hem inmiddels en klopt af en toe op zijn rug. 

Isabel kiest eerst via een plaatje welke oefening ze gaan doen. Daarna voeren ze deze uit samen met de dolfijn en daarna zwemmen ze weer naar de kant om opnieuw een oefening te kiezen. Soms zwemt ze ook even alleen met de therapeut. 

 

Al met al was het een enerverende week met ups en downs. Het is bijna niet voor te stellen dat we er al een week op hebben zitten. Gelukkig hebben we nog een week te gaan. En met het mooie resultaat van vandaag hopen we dat Isabel in deze goede flow blijft zitten , zodat er nog meer positieve ontwikkelingen te zien zijn de komende week.

 

Nu heeft Isabel ook weekend , en geniet ze momenteel van het water bij het zwembad van ons huisje. Samen met de anderen dikke lol tijdens het opduiken van ringen. En ze dan natuurlijk uit het bad gooien, zodat anderen deze er weer in gooien. Een heel leuk spelletje !!!

Reactie schrijven

Commentaren: 10
 • #1

  Paul Reinink (vrijdag, 05 februari 2021 23:31)

  Mooi om te lezen.
  Nog heel veel succes & plezier!

 • #2

  Asje de Vries (zaterdag, 06 februari 2021 00:01)

  Mooi verslag!
  Fijn dat de therapie steeds beter gaat!
  Geniet van het weekend �☀️���

 • #3

  Cor (zaterdag, 06 februari 2021 07:15)

  Mooie berichten suc6
  Mooi verslag
  Groeten

 • #4

  Dianne Herder - Ooink op den Dijk (zaterdag, 06 februari 2021 08:39)

  Hoi Marjel, wat mooi en bijzonder om Isabel, jou en het rest van je gezin te volgen op deze manier.
  Heel veel succes en plezier nog aankomende week!

 • #5

  Marielle temmink (zaterdag, 06 februari 2021 10:21)

  Wat prachtig dat het zo goed gaat . Hopelijk blijft ze zo door gaan . Fijn weekend allemaal

 • #6

  Ria (zaterdag, 06 februari 2021 11:55)

  Indrukwekkend om te lezen en prachtig om te zien. Warme groeten Ria

 • #7

  Judith van Egmond (zaterdag, 06 februari 2021 18:44)

  Wat mooi om jullie op deze manier te volgen. Succes met de therapie en nog veel plezier voor de komende week.

 • #8

  Monica (zaterdag, 06 februari 2021 19:12)

  Wat mooi om te lezen. Zo bijzonder om dit voor haar te kunnen doen. Nog lekker genieten van de tweede week met hopelijk mooie vorderingen!

 • #9

  Leontien (maandag, 08 februari 2021 19:41)

  Wat bijzonder om te lezen wat er allemaal gebeurd en hoe het in zijn werk gaat!
  Wat knap hoe Isabel het doet!! Hopelijk zet de vooruitgang voort aankomende week!!
  Geniet samen van dit bijzondere moment!

  Dikke knuffel voor Isabel!
  Liefs Leontien

 • #10

  Mirjam (maandag, 08 februari 2021 20:28)

  Erg leuk te lezen:)

  Wat mooi dat het al met al zo goed gaat.
  Geniet van jullie weekend en dan nog lekker een weekje te gaan.

  Groetjes
  Mirjam