Therapiedag 6 & 7

Therapiedag 6

 

En dan is het alweer maandagmorgen. Het begin van de 2e therapieweek. 

 

De zaterdag hebben we benut met het verkennen van het eiland. We zijn met de auto naar het westpunt gereden, en we hebben een strandje opgezocht. Daaibooibaai is een leuk strandje die afloopt in het water. We hadden het zwemvest van Isabel meegenomen , maar onze dame bleek eruit te zijn gegroeid. Dan maar vooraan op het zand blijven. Wat ook een beleving was, omdat Isabel nog nooit aan het strand is geweest. 

Thom kon zich uitleven met snorkelen en er was ruimte om te zonnebaden en we konden lekker in de schaduw van de palapas liggen op onze strandbedden.

Zondag besloten we om lekker bij het huisje te blijven en te relaxen. Na een rustig ontbijt , zwemmen in het zwembad en 's middags de BBQ aangezet en lekker gegeten samen.

 

Vanmorgen was Isabel weer erg vroeg wakker , om 5.10 uur hoorden we al geluid uit haar kamer. Dus de tablet maar gegeven. Hier hield ze het nog mee vol tot 10 over half 6 , en toen wou ze echt uit bed. Terwijl de rest nog lag te slapen, zat Isabel rustig op de bank filmpjes te kijken. Rond kwart voor 7 werd Wouter wakker en kon Marjel nog even een uurtje slapen. 

Rond 9 uur aan het ontbijt , alles opruimen en terwijl Wouter , Thom wegbracht naar het broers- en zussenprogramma was het tijd om wat huishoudelijke klusjes te doen. De wasmachine en de vaatwasser aan, want het wordt hier natuurlijk ook niet vanzelf schoon. 

Daarna alles klaar gezet voor de therapie van vanmiddag. 

En toen was het al weer tijd om te lunchen.

Na het eten reden we weer richting het therapie centrum. Zo bijzonder dat Isabel de weg er naar toe inmiddels kent. Onderweg wijst ze ons waar we heen moeten , slimme meid !!

Bij het therapiecentrum aangekomen , moesten we nog even wachten voordat Patrick en Britt , Isabel kwamen halen.

Ze ging vlot mee, haar eigen tas dragend.

Binnen deden ze weer oefeningen. Weer de verzwaringsdeken geprobeerd, maar dit geeft teveel druk op haar lichaam. Thuis hebben we ook zo'n deken voor haar, maar merken dat ze die ook niet meer wil. 

Verder mocht ze kiezen uit 2 foto's wat ze wil doen. Dit doet ze steeds beter , en dit geeft haar ook meer duidelijkheid. In combinatie met het gebruik van de klok, weet ze dan ook hoe lang ze de oefening moet doen. Ze kan geen klok kijken, maar ook op deze manier schep je duidelijkheid naar haar toe en kan ze alles beter overzien.

Ze kon kiezen uit "bowlen" of "vissen vangen". Ze koos het eerste en had hiermee de grootste lol. Buiten konden we meegenieten van haar "vaste" geluid wanneer ze iets geweldig vind. De "JOEHOE " kwam dan ook regelmatig voorbij.

Na het oefenen binnen, was het weer tijd voor het dock en het zwemmen met de dolfijn. Vrolijk naar buiten en heel goed luisteren naar de therapeut en de assistente. Goed van haar dat ze zo geconcentreerd is. 

Eenmaal in het water , bleek dat Kanoa (mannetjes dolfijn) meer aandacht had voor de vrouwtjes in het andere bassin. 

Dan heeft het oefenen op dat moment geen zin. In overleg gingen ze daarom naar een ander dock met een andere dolfijn.

Dit pikte Isabel heel goed op. We waren even bang, toen ze terug liepen dat Isabel gelijk naar de kleedkamers zou lopen, maar ze luisterde goed naar Patrick en met z'n allen liepen ze door naar het andere dock. Daar ligt Chabelita in het water.

Chabelita is de knuffeldolfijn van de groep. Dit komt goed uit, want daar houd Isabel ook wel van. En ze vond het dan ook erg leuk dat Chabelita haar een kusje kwam brengen.

Ook deze sessie bleek weer een succes te zijn, ondanks de veranderingen tussendoor. Na 3 kwartier watertijd was het tijd om te douchen en aan te kleden. 

Super enthousiast kwam ze daarna naar ons toe rennen. Samen op de bank de sessie nabesproken. 

We hadden het al eerder gehad over de prikkelverwerking van Isabel. Wij hadden het idee dat Isabel van de harde prikkels altijd was. Nu blijkt tijdens de therapie , dat haar handen vragen om harde prikkels, maar dat de rest van haar lichaam dit niet verdraagt. Dit kan je ontdekken door alle delen van haar lichaam na te gaan hoe ze reageert op bepaalde prikkels. Reageert ze dan niet goed op bijvoorbeeld de harde prikkels , dan ga je onderzoeken welke prikkels ze wel prettig vindt. Stap voor stap kom je er dan achter waar ze bijvoorbeeld heel druk van wordt of wat haar juist rust biedt. Dit is weg van de sensorische prikkelverwerking.

Door deze prikkels te herkennen , kan je iemand beter begrijpen en begeleiden in de zijn/haar ontwikkeling. 

Dus we hebben we een mooie ingang gevonden om hiermee met Isabel aan de slag te gaan, zodat ze zich beter kan ontwikkelen. Een interessante stap vooruit dus !

Na deze mooie afsluiting van deze sessie , reden we weer naar ons huisje waar we ons konden opfrissen voor onze avond activiteit.  We gingen met de Pelican Express (boot) het water op om de zonsondergang te bekijken. 

Op de boot werden we verwelkomd met een tropisch cocktaildrankje. Alcoholvrij natuurlijk !!! Nou die ging er bij Isabel wel in. Ondertussen waren er nog 4 gezinnen meer (ook van de dolfijntherapie) die ook mee gingen. Dus we waren niet alleen.

Je zag elk kind op zijn / haar eigen manier genieten van de deining op het water. 

Isabel vond de heenweg wel erg leuk met alle bewegingen en had dan ook de grootste lol. Er werd uitgelegd waarom de boot zo schommelde (tegen de stroming in kletst de boot tegen het wateroppervlak wat een soort botsing veroorzaakt).

We voeren over de spaanse wateren en zagen de oostkant van het eiland. Onderweg werden er allerlei interessante weetjes verteld over het eiland. Ook voeren we langs de Tafelberg . Een bekende berg op het eiland. En we voeren ook langs de "jetset" van het eiland, waar prachtige villa's stonden en mooie jachten in de haventjes lagen. 

Op de terugweg voeren we met de stroming mee, waardoor we rustig over het water gleden met de boot. 

Inmiddels zaten we bovenop het dek, waar we de mooie zonsondergang zagen. Uiteraard werden er veel plaatjes geschoten en hadden we een leuk contact met een ander nederlands gezin.

Rond kwart over 7 gingen we weer aan wal en reden terug naar ons huisje. Onderweg nog wat te eten gehaald bij een plaatselijke foodtruck "The Flako's Grill". Als je een keer op Curaçao komt, is het een echte aanrader om hier eten te halen.

Veel en zeer goed eten voor weinig geld ! iets wat wij Nederlanders wel kunnen waarderen. 

Dus thuis genoten van het lekkere eten. Daarna nog een kaartspelletje samen gedaan en toen was het voor Isabel de hoogste tijd om te gaan slapen.....met de hoop dat ze toch iets langer slaapt.

 

Therapiedag 7

 

Helaas........ook vanmorgen was Isabel weer vroeg wakker. Half 6 hoorden we geluid. Tablet aangeboden in bed en nog even gelegen tot 6.00 uur. Uit bed, wat gedronken en met 10 minuten toch weer geprobeerd haar in bed te leggen. Slapen wilde ze duidelijk niet, dus tablet weer aan. Uiteindelijk toch nog tot iets voor 7 nog in bed gelegen. Zo kon mama ook nog even een "powernapje" doen.

Weer uit bed en goed volgehouden, te wachten met eten tot de rest ook wakker was.

Samen ontbeten , afgeruimd en daarna bracht Wouter , Thom en Daniek weg naar het siblings programma. Ondertussen bleven Isabel en Marjel bij het huisje en speelde Isabel rustig met de trein en keek filmpjes op haar tablet. 

Rond 12.00 uur tijd voor een boterham. En na het eten weer richting het therapiecentrum. 

Daar aangekomen ging Isabel vlot mee met de therapeut en de assistente. Ondertussen mochten Thom, Daniek en Marjel zich omkleden. Want vanmiddag was het tijd voor de family swim. Hiermee kunnen ouders, broers en zussen ervaren hoe het is om met een dolfijn te zwemmen. Wouter bleef op de kant zodat er iemand foto's kon maken en ondertussen ook de therapiesessie van Isabel kon volgen.

Een prachtige ervaring wat niemand je meer af neemt. Een dolfijn voelt feilloos aan wanneer je druk bent of juist rustig. En speelt daar op in. Daarom kunnen mensen leren ontspannen door te zwemmen met de dolfijn.

Ondertussen lag Isabel in een ander bassin voor de therapie. Dit keer mocht ze met Bonnie zwemmen om dat een ander gezin de family swim had met Chabelita. Gelukkig maakt het voor Isabel geen verschil met welke dolfijn ze zwemt. 

Ook dit keer ging de therapie erg goed. Isabel kan prima kiezen tussen 2 opties. En foto's in de goede volgorde plaatsen van wat er eerst moet gebeuren , tijdens de therapie ( binnen werken , wetsuit aan , naar het dock , in het water , uit het water , douchen en weer aankleden) Dit keer gingen de oefeningen binnen zelfs zonder klok en Isabel wist dit goed vol te houden.

Na de sessie nog samen alles doorgesproken wat ze heeft gedaan en wat wij als ouders het beste kunnen doen.

Al met al weer een mooie vooruitgang. En voor ons ook duidelijk dat Isabel baat heeft bij een goede structuur. 

Eigenlijk is iedereen dat nodig om een fijn leven te leiden !

Na deze intensieve middag voor iedereen hadden we besloten geen verdere activiteiten te ondernemen en lekker te gaan luieren.

Reactie schrijven

Commentaren: 17
 • #1

  Ria den Besten (woensdag, 10 februari 2021 16:51)

  Wat een prachtig filmpje Isabel vond het ook heel leuk zo te zien. Toen de dolfijn de 1e x naar haar toe zwom.

 • #2

  marielle en aisia (woensdag, 10 februari 2021 16:54)

  wat geweldig en ze doet het zo goed .
  Als jullie straks thuis komen dan goed aankleden het is hier erg koud en wit

 • #3

  Tanja Veneberg (woensdag, 10 februari 2021)

  Wauw...Isabel straalt helemaal !! Geweldig om te zien !

 • #4

  Gea KleinJan (woensdag, 10 februari 2021 17:11)

  Wat ontzettend leuk om te zien en te lezen!

 • #5

  Wilma Notteberg. (woensdag, 10 februari 2021 17:16)

  Wat leuk om een stralende Isabel te zien. Wat een beleving voor jullie allemaal.Geniet nog lekker van het mooie weer daar.

 • #6

  Sindy Bijen (woensdag, 10 februari 2021 17:27)

  Wat geweldig mooi om te zien hoe Isabel geniet hopelijk genieten jullie met z’n allen daar

 • #7

  Simone (woensdag, 10 februari 2021 18:03)

  Wat fijn dat jullie de veranderingen en het succes bij Isabel zien en merken. Super om haar zo te zien genieten! Een onvergetelijke reis voor jullie allemaal!�

 • #8

  Emily Bruins (woensdag, 10 februari 2021 18:06)

  Wat leuk om dit allemaal te volgen!
  En wat doet ze het goed. Genieten.

 • #9

  Wilma Wiggers (woensdag, 10 februari 2021 18:25)

  Wat geweldig om te zien hoe Isabel,en jullie,hiervan genieten!Fijne dagen nog met elkaar

 • #10

  Kay (woensdag, 10 februari 2021 18:39)

  Wat leuk dat het zo goed gaat nog lekker genieten

 • #11

  Anja Schuttert (logeerhuis) (woensdag, 10 februari 2021 18:44)

  Wat geweldig om te lezen en te zien. Je bent een TOPPER Isabel.

 • #12

  Marcel & Angelique (woensdag, 10 februari 2021 20:28)

  Prachtig � geniet ervan samen!��

 • #13

  Marjan Koppelman (woensdag, 10 februari 2021 20:59)

  Wat mooi om te lezen, dat het zo goed gaat. Jullie halen alles uit het verblijf door lekker vroeg op te staan.....staks maar weer uitrusten.......heel veel succes de komende dagen dat jullie ook veel "handvaten " mee kunnen nemen om hier in de praktijk ook mee te kunnen werken. Veel plezier nog samen.

 • #14

  Leon Van der Veen (woensdag, 10 februari 2021 21:20)

  Heel bijzonder! Fijn dat het goed gaat. Geniet er samen nog even van!

 • #15

  Jannie en Henk van Lenthe (vrijdag, 12 februari 2021 19:36)

  Mooi om te lezen dat jullie zo genieten.
  Nu nog een goede terug vlucht naar een koud Nederland.
  Groetjes van ons.

 • #16

  Monica (zondag, 14 februari 2021 16:01)

  Geweldig, zie haar glunderen op dat filmpje!

 • #17

  Anthoinette (dinsdag, 16 februari 2021 08:56)

  Wat straalt ze toch, wat een juweel van een idee, deze blog. Een terugkijker voor altijd. Geniet!