En nu dan ?

Nou, nu zijn we ineens ruim 3 maanden verder na onze bijzondere reis naar Curaçao..........De tijd is voorbij gevlogen en ondertussen is er al weer heel wat gebeurd. Zo kunnen we inmiddels vaststellen dat de dolfijntherapie een hele grote mooie ontwikkeling teweeg heeft gebracht bij Isabel.

 

De prikkelverwerking heeft een grote invloed op de ontwikkeling bij diverse dagelijkse dingen bij Isabel.

Zo gaf ze al kort na de therapie aan dat ze op de wc wilde. Hier zijn we in Curaçao al een beetje mee begonnen en blijkt nu na de therapie zijn vruchten af te werpen. Isabel doet nu regelmatig haar behoeft op het toilet. Iets waarmee we in het verleden zo lang op hebben geoefend, maar niet door kwam, lijkt nu het kwartje bij Isabel te vallen en heeft ze door dat dit ook voor haar zoveel voordeel geeft. 

Ook heeft ze onlangs toegelaten dat Marjel haar haren met de schaar mocht knippen. Was het eerder nog dat we om de 3 weken met de tondeuse er langs moesten omdat ze anders begon te plukken aan haar haren, nu laat ze zien dat haar haren ook wel wat langer mogen blijven. Wel heeft ze onlangs toch weer een keer geplukt met een kale plek als gevolg. Maar waarschijnlijk was een schimmelinfectie bij haar genitaliën hier de oorzaak van.

 

Wou Isabel eerder nooit haar capuchon op als het regende, nu laat ze toe dat wij hem opdoen. Als je dan aangeeft dat ze hem op moet houden totdat wij zeggen dat die af kan, doet ze dit prima. 

Ook zien we dat ze veel beter contact zoekt en ook meer "vraagt" dan voorheen. Vooral voor Isabel geeft dit het gevoel dat ze wordt gehoord en ook dat ze zo leert dat ze iets kan krijgen door te vragen. Hiermee zijn we veel bezig in combinatie met haar spraakcomputer. Deze heeft Marjel onlangs voor haar wat vereenvoudigt waardoor ze nu goed laat zien dat ze dit hulpmiddel goed begrijpt en dat ze daarmee duidelijk kan maken wat ze wil. Wij wisten wel dat haar begrip veel hoger lag dan de officiële testen aantoonden. Dus is het heel fijn dat ze dit ook nu daadwerkelijk laat zien. 

En door haar de tijd te geven, kan ze ook heel veel zelf heeft ze inmiddels bewezen. 

Laatst liet ze in haar woning zien, dat ze zelf drinken vanuit een waterkan in haar beker kan schenken.

Nu zullen jullie wel denken .......haar woning ??

 

Nou, dat is waar we de afgelopen maanden ook erg druk mee zijn geweest. Sinds april woont Isabel namelijk samen met 3 andere jongeren bij de Stichting Zozijn in Raalte.

We waren al bijna 2 jaar bezig met het idee dat Isabel zou gaan wonen, wanneer de tijd daarvoor rijp was. En soms komt die eerder dan verwacht. Door de corona vorig jaar hebben we hele intensieve en pittige tijd beleefd met Isabel. Hierdoor kwam het onderwerp "wonen" wat eerder naar voren dan we in de planning hadden. Toen we hoorden dat ze in het logeerhuis het ook lastiger vond dat er elke keer weer andere begeleiders kwamen, was dat voor ons het punt dat we actiever gingen zoeken naar een woonvorm voor Isabel. Al gauw werd duidelijk dat we dit niet op korte termijn bij de Baalderborggroep konden vinden, dus vandaar uit zijn we buiten deze organisatie gaan informeren. Al vlot kwamen 2 andere organisaties in beeld waar mogelijk wel op korte termijn een plek was voor Isabel. Dus na een aantal gesprekken en bezichtigingen kwamen we bij Zozijn terecht. Daar wilden ze een nieuwe kind/jeugd groep opstarten voor jongeren tussen de 16 en 23 jaar. Na ons eerste gesprek ging er een maand overheen toen we te horen kregen dat er nog 3 jongeren waren waarmee zij dachten dat dit een leuke groep kon worden. Alles werd in gang gezet en vlak voor onze reis naar Curaçao kregen we te horen dat het allemaal door kon gaan. Dus toen we weer thuis waren na de dolfijntherapie konden we gelijk door met alles te regelen omtrent het wonen. Ze hadden een streefdatum van 1 april (nee.....echt geen grap) in gedachten. Aangezien er nog veel geregeld moest worden met het zorgkantoor en de andere organisatie hadden wij eerst het idee dat het wel later zou worden dan 1 april......maar nee hoor ! We kregen al gauw een uitnodiging voor de opening van de woning op 2 april. 

Isabel heeft een mooie zit- slaapkamer gekregen op de begane grond die we de afgelopen tijd naar haar smaak hebben ingericht. Het was een leuke , maar ook spannende tijd. Want hoe zou Isabel dit oppikken ? Nieuwe begeleiders , nieuwe woonplek erbij en nieuwe jongeren. En dan nog de verwerking van de therapie en alles daarom heen.

Wij als ouders en broer vonden het ook wel spannend en soms hadden we echt wel het idee of we hier wel goed aan deden. Want het voelde ergens ook heel dubbel, omdat Isabel net zo'n mooie ontwikkeling liet zien en dan kom je ineens bij een nieuw team van begeleiders en jongeren. 

En nu na 7 weken kunnen we zeggen dat deze grote stap erbij een goede keuze was. Isabel zit erg op haar plaats. Een eigen plek met vaste begeleiders en een gezellige groep jongeren met verschillende niveau's qua ontwikkeling. Isabel zien we heel mooi groeien in haar ontwikkeling en alles wat er geleerd is in Curaçao zien we steeds verder ontwikkeld worden.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 9
 • #1

  Asje de Vries (zondag, 23 mei 2021 12:18)

  Wat een goed nieuws allemaal over Isabel!
  Mooi dat haar nieuwe woonplek zo goed bevalt!
  Prachtig dat ze zo groeit in haar ontwikkeling voor beide kanten.
  En dat de dolfijntherapie zo haar vruchten afwerpt, fantastisch!

 • #2

  marielle en aisia (zondag, 23 mei 2021 12:37)

  wat goed en fijn dat jullie het allemaal een plekje hebben gegeven .
  en dat ze zo goed vooruit gaat.
  Fijn dat ze nu een goed plekje heeft.

 • #3

  Sonja Langeveld (zondag, 23 mei 2021 13:20)

  Zo mooi om dit te lezen allemaal.
  En goed dus dat jullie de sprong genomen hebben.
  Petje af voor jullie allemaal!

 • #4

  Linda Timmerman (zondag, 23 mei 2021 13:26)

  Wat mooi om te lezen dat Isabel nu zo op haar plek zit, en zulke vooruitgangen maakt door de therapie.

 • #5

  Meiny (zondag, 23 mei 2021 13:35)

  Wat fijn Marjel, dat ze zoveel heeft gehad aan de reis naar Curaçao.
  En ook mooi dat ze nu op een fijne woonplek heeft. Wel dubbel natuurlijk, maar wel goed voor de toekomst.
  Lieve groet!

 • #6

  Yolanda (zondag, 23 mei 2021 14:03)

  Zo mooi om jullie ervaringen te lezen, bijzonder dat jullie ze met ons delen! Wat fijn dat het allemaal goed gaat!

 • #7

  Marjan Koppelman (zondag, 23 mei 2021 16:10)

  Wat leuk om te lezen.
  Zo spannend als jevdan terug komt van Curaçao om alles in de praktijk uit te kunnen werken. En wat super fijn om te lezen dat het werkt. Heel veel geluk en gezondheid en plezier toegewenst.

 • #8

  Renate (zondag, 23 mei 2021 17:26)

  Hallo, wat fijn om te lezen hoe , het Isabel vergaat bij zozijn.
  En wat mooi om te lezen dat ze veel heeft opgepikt vd Dolfijntherapie.Isabel is een dappere meid.
  En wat zullen jullie trots zijn.
  Als ouders en familie
  Heel veel � groetjes van Herjan en fam Oldegbers

 • #9

  Ria Oosterlaar (maandag, 24 mei 2021 13:53)

  Wat geweldig dit nieuws over Isabel te lezen. Dat ze nu op haar plek zit is dan toch heerlijk voor jullie.
  Moeilijk is het dan nog wel, althans zo ervaar ik het nog altijd wat betreft Lara. Maar als de tijd verstrijkt wordt het wel beter ervaar ik.
  Is het helemaal een nieuwe opzet van zozijn? Of kwam er alleen een nieuwe groep bij. Zou er graag nog eens wat over horen. Geprobeerd je te bereiken, maar niet gelukt. Mijn nummer 0524 852096. Anders is het tot een nieuwe familiedag. Groetjes Harm en Ria.