Een jaar later !

Wat kan er in een jaar veel gebeuren.......

Vorig jaar op deze datum landde ons vliegtuig in winters Nederland. Na bijna 3 weken zon, zee en strand en natuurlijke de ongelofelijke intensieve en bijzondere therapie kwamen we weer terug op hollandse bodem. 

Inmiddels zijn we dus al een jaar verder. 

Isabel heeft de afgelopen maanden zich verder kunnen ontwikkelen met alles wat ze in Curaçao heeft geleerd.

Zoals jullie konden lezen in de vorige blog heeft ze een leuke woonplek gevonden in Raalte. 

Een mooie plek midden in een woonwijk, waar ze inmiddels helemaal op haar plaats is. Wanneer we naar haar toe gaan en samen een rondje wandelen, geeft zij aan waar we langs kunnen lopen. Ze weet al goed de weg rondom de woning.

Ook hebben ze een leuk contact met de buren, waar ze op oudejaarsdag heerlijk samen oliebollen hebben gegeten. 

Wat betreft de gang naar de wc......die is er nog steeds. Elke dag netjes op de toilet. En vaak volgt er dan wel een kleine of grote boodschap. 

Verder is ze dikke maatjes met haar groepsgenoten.......ze maakt ze soms zelfs wakker, als ze vindt dat ze uit bed moeten !

Ze vindt het heerlijk om buiten te spelen en voor de woning is er een mooi speelveld waar ze, als het weer het toe laat, lekker voetballen met z'n allen.

Kon ze eerder thuis niet goed uitslapen in het weekend, hier ligt ze soms om half negen nog lekker te doezelen. 

De prikkelverwerking is zeer zeker verbeterd in de zin dat ze nu regelmatig meer emotie laat zien. Zo was ze afgelopen zomer zo blij dat ze ons zag (na een week quarantaine i.v.m. de corona) dat ze spontaan begon te huilen van blijdschap.

Ook geeft ze nu duidelijk aan wanneer haar iets niet bevalt of dat ze verdriet heeft.

Door te laten weten dat er een tijd aan een activiteit is, kan ze de concentratie langer volhouden. 

Zo zijn we eind vorig jaar begonnen met paardrijden. Langzaam stap voor stap proberen om op het paard te gaan zitten. Dus eerst het paard borstelen. Ontdekken hoe een borstel voelt en wat je daar mee kan. Vervolgens samen het paard opzadelen. En dan de cap op......eerder was zoiets nooit een optie. Door haar te vertellen dat ze tijdens het wandelen met het paard de cap op moet en bij terugkomst af mag, laat ze de cap op. Soms probeert ze hem af te doen, maar door te herhalen wat we in het begin tegen haar hebben gezegd over de cap, laat ze hem netjes op.

En zo zijn er meer kleine dingen waarin ze een mooie ontwikkeling heeft laten zien.  Zelf een theezakje uit het papier halen en vervolgens in het water hangen. Wij tellen tot 10 en dan haalt ze hem er netjes uit. Ook mocht ze zelf ranja inschenken.....Natuurlijk gaat het soms nog wel een te snel en gaat het er naast, maar ook daar is een begin mee gemaakt.

In het nieuwe jaar is ze ook begonnen op een nieuwe dagbesteding. Deze staat op loopafstand van de woning.  Wat voor ons (de ouders) een hele stap leek, bleek het voor Isabel al gauw als een vertrouwde omgeving. Ze vindt het heerlijk dat ze hierdoor 's morgens wat langer in bed kan liggen en na een rustig ontbijt, loopt ze samen met een begeleider naar de Kemphaan waar haar dag goed gevuld is. 's Middags kan ze genieten van de wandeling terug naar de woning , waar dan gezellig samen met haar groepsgenootjes genieten van de thee met natuurlijk wat lekkers. 

 

Terug kijkend op een prachtige ervaring met grote positieve gevolgen , zijn we blij dat we dit hebben mee mogen maken.

Isabel en wij hebben er veel van geleerd ! En wie weet wat de toekomst nog brengt........ misschien dat we hier nog een keer een vervolg aan kunnen geven. 

We willen hierbij nogmaals iedereen bedanken die hierbij zijn / haar steentje heeft bijgedragen dat we dit konden doen. 

Tot slot hierbij het filmpje welke wij van het CDTC meekregen als herinnering aan deze bijzondere tijd.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 4
 • #1

  Tanja Veneberg (zondag, 13 februari 2022 20:17)

  Wauw.....wat een vooruitgang! Jullie mogen mega trots zijn op haar maar ook op jullie zelf !

 • #2

  Henk (zondag, 13 februari 2022 23:53)

  Top machtig mooi toch

 • #3

  Judith van Egmond (maandag, 14 februari 2022 06:20)

  Wat een mooi en succesvol jaar na de �therapie. En dat de ontwikkeling en stappen doorgaan. Trots mogen jullie (allemaal) zijn!

 • #4

  Beukel Ria (vrijdag, 18 februari 2022 11:52)

  Prachtig om te lezen . Wat mooi dat het zo goed met Isabel gaat .
  Warme groeten Ria